Stanley Clarke

As incepe postarea referitoare la Stanley Clarke cu: VINE in Romania, in octombrie 2009 la Masters of Jazz. Un trio formidabil cu Chick Corea si Lenny White.

Cine este Stanley Clarke? Un super bassist, primul bassist care a reusit sa vinda toate biletele la concertele sale si sa produca albume catalogate drept albume de aur. As umple pagina cu metafore si comparatii dar e suficient sa spun ca este: bun bun, vorba lui Ostap.

Chiar, oare ce mai face? Ostap, nu Stanley Clarke…A da, e in vacanta!
Stanley Clarke, nascut in 1951 in Philadelphia, un oras foarte divers din punct de vedere cultural, este un interpret si compozitor de jazz foarte cunoscut. Devenit faimos si datorita inventivitatii sale in interpretarea la contrabass si la chitara bass, dar si pentru numeroasele sale aparitii in filme destinate micului si marelui ecran.
Si ca sa nu consideram ca soarta nu exista, Stanley a facut cunostinta prima data cu bassul cind ajungand tarziu la scoala, a constatat ca toti colegii sai de clasa isi alesesera un instrument (o zi a instrumentelor la scoala) iar el si-a luat ce a mai ramas, adica o chitara bass. Oare de ce?
Dupa absolvirea Academiei de Muzica din Philadelphia s-a mutat la New York, unde din 1971 a inceput sa lucreze cu mari muzicieni ai momentului: Horace Silver, Art Blakey, Dexter Gordon, Gato Barbieri, Joe Henderson, Chick Corea, Pharoah Sanders, Gil Evans. Tot in aceasta perioada s-a alaturat unei formatii de jazz numita Return to Forever, condusa de Chick Coreea. Acest grup a devenit foarte cunoscut si a fost foarte bine primit atat de public cat si de critici.
A jucat in multe filme precum Pasagerul 57, Sa moara Romeo (ma rog, traducere de cartier a Romaniafilm pentru Romeo Must Die), a colaborat la Transporter-ul lui Luc Beson si la videoclipul Remember the time al lui Michael Jackson. Este un obisnuit al marilor festivaluri de jazz din lume, vezi Montreux Jazz Festival.
Ca si instrumente folosite, Clarke este asociat cu utilizarea chitarei bass Alembic (vezi alaturi imaginea), majoritatea inregistrarilor sale fiind produse cu acest brand.
Omul are si un doctorat in arte frumoase (Fine Arts), un artist complet pe care merita sa il ascultam daca avem ocazia.
Daca ii accesati website-ul http://www.stanleyclarke.com/frontpage.htm aveti ocazia sa ascultati destul de multe melodii relevante pentru cariera lui. Daca nu porneste automat muzica, aveti butoane de control Play/Stop undeva sub fotografia din centru.
Si pentru a-l vedea in actiune, va invit sa va delectati cu un solo la contrabass si cateva vorbe din partea maestrului:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>