Jan Garbarek

Jan Garbarek s-a nascut in 1947 in Norvegia si este un foarte bun instrumentist de saxofon (tenor si soprana). Este fiul unui polonez prizonier in cel de-al doilea Razboi Mondial si fiica unui fermier norvegian, drept pentru care pina la virsta de 7 ani nu a avut cetatenie norvegiana. La 21 de ani s-a casatorit si are o fiica, deasemenea muzician (saxofon bass).

Garbarek este o emblema a casei de discuri ECM (Editions of Contemporary Music) din Germania, care practic i-a lansat toate inregistrarile. Stilul sau cuprinde sunete prelungi care amintesc de incantatiile din rugaciunile islamice. A inceput sa cinte prin 1960, aparind in inregistrarile compozitorului de jazz George Russell.

Ca si compozitor, Garbarek se inspira din stilul folk scandinav, o dovada a influentelor lui Albert Ayler. Este un pionier al jazz-ului ambiental, memorabile fiind compozitiile sale din 1976 de pe albumul “Dis”. Modul in care Garbarek se abate de la improvizatiile standard din jazz il incadreaza deseori pe acesta mai degraba in ceea ce se numeste New Age Music. Alte improvizatii ale acestuia includ preluarea poeziilor lui Olaf H. Hauge si suprapunerea lor pe muzica. In acest scop a folosit un singur saxofon alaturi de un cor mixt. 

Il regasim pe Jan Garbarek in postura de compozitor de soundtrack-uri pentru filme de animatie japoneze dar si filme artistice din Norvegia si Franta. Cantecul sau “Rites” a fost folosit pe soundtrack-ul filmului american The Insider.

Printre albumele sale amintim: Des, Ragas and Sagas (alaturi de muzicieni din Pakistan), Visible World, Twelve Moons.

Sa nu uitam ca pe Jan Garbarek l-am avut in 2007 la Festivalul Garana. Anul acesta ne va onora din nou cu prezenta la Sala Palatului in cadrul Bucharest Masters of Jazz din octombrie.

Mai jos, Jan Garbarek si Twelve Moons (gratie youtube):

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>