Bukka White

Booker T. Washington White s-a nascut in 1909 unde altundeva decit in zona Mississippi si este cel care i-a dat varului sau B.B.King prima sa chitara, Stella guitar. Bukka era cunoscut ca un interpret la chitara de otel National (National este prima marca infiintata pentru producerea chitarilor cu rezonator, din aceasta “intreprindere” desprinzandu-se cei care mai tarziu aduceau omenirii chitara Dobro).

Bukka White si-a inceput cariera ca simplu interpret la un fel de vioara, pentru dansurile populare americane (un fel de country-menuet pe perechi). Acesta spunea ca l-a intalnit pe Charlie Patton si aceasta intalnire i-a schimbat viata si implicit orientarea muzicala. Exista voci care neaga acest lucru dar indiferent de veridicitatea aspectului, Patton a influentat foarte mult stilul muzical al lui White. El si-a dezvoltat un stil aparte in interpretarea la chitara, din aceeasi bransa fiind si Skip James, amandoi preluand tehnici de la Henry Stuckey.

Prima sa inregistrare a fost pentru casa de discuri “Victor Records” in 1930, prestatia sa de aici fluctuand intre muzica country si gospel, interpretat in stilul lui Blind Willie Johnson, cu o voce feminina (evident, nu tot a lui) accentuand ultima parte a fiecarui vers.

Pe la 1939 in timp ce era un pic arestat, a facut cateva inregistrari pentru John Lomax, acestea devenind unele dintre cele mai cunoscute piese ale sale: Shake ‘Em On Down si Po’ Boy (poor boy – au un stil la abrevieri…)

Coverul piesei Fixin’ to Die Blues facut de Bob Dylan a dus la redescoperirea lui Bukka White ca interpret in 1963, de catre chitaristul John Fahey si Ed Denson. Acestia l-au cautat, i-au trimis o scrisoare care a ratacit un timp intre doua adrese si in cele din urma a ajuns la Bukka, lucrator intr-o fabrica pe atunci. Cei trei s-au intalnit si au ramas prieteni pe viata, Bukka inregistrand si un nou album pentru casa lor de productie, Denson devenind astfel si managerul lui.

Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, Parchman Farm Blues, facea referire la mizerabila inchisoare Parchman Farm si a fost inclusa pe albumul de melodii folk “Anthology of American Folk Music.”

Piesa a avut si un cover in 1960 in interpretarea trupei The Traits impreuna cu Johnny Winter.

In cele ce urmeaza, Bukka White cu un stil deosebit de interpretare la chitara:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>