Blind Lemon Jefferson

Cel mai bun dintre toti maestrii in tainele chitarei existenti in Texas la inceputul secolului trecut este fara indoiala Blind Lemon Jefferson. Acesta s-a nascut fara vedere in 1897 undeva pe linga Dallas si a trecut peste acest handicap, dorind sa demonstreze ceva lumii intregi si sa isi faca un nume fara a sta la mila celor din jur. Asa ca inca din adolescenta cinta la petreceri, nunti, botezuri si ce mai aveau ei pe acolo.

Mai apoi si-a luat “lumea-n cap” si a mers prin Dallas si orasele din jur unde sustinea concerte, abordand un stil de viata foarte agitat si incarcat, mentinut pina in 1929 cind a incetat din viata. Singurele sale aptitudini erau cantatul (atat voce cat si chitara) dar si luptele, avand un fizic impresionant. Atat vocea sa puternica dar si tehnicile personale in ale chitarei i-au atras pe foarte multi in lumea folk-blues-ului american.

Ca un adevarat artist, era mereu absorbit in a crea si descoperi noi modalitati de exprimare prin muzica. Folosea ambele stiluri texane standard de interpretare la chitara, uneor folosind opozabilul pentru ritmuri pe coarda de bass in timp ce cinta ritmuri cu celelalte pe coardele subtiri, lasand sunetul chitarei sa dispara undeva in spatele ritmului care iesea.

Bluesmanii din Mississippi l-au acuzat ca rupe ritmul si nu cinta o muzica dansanta, dar acest lucru nu i-a lezat popularitatea catusi de putin. Inregistrarile sale s-au vandut foarte bine in Delta, unde a cantat deseori. Nici un alt artist nu a reusit sa-i imite perfect sunetele, desi multi au incercat.

In 1925 Jefferson a fost descoperit cintand pe strazile din Dallas de catre proprietarul unui magazin de muzica si a fost trimis la inceputul anului urmator la Chicago sa-si inregistreze muzica. Prima sa inregistrare dar si cele care au urmat au devenit hit-uri imediat. Era primul interpret de culoare care se acompania singur si care avea succes pe plan comercial si se spune ca acesta a spart gheata pentru cei care aveau sa urmeze.

Desi unele melodii ale sale, despre femei, aveau momente de tandrete, sexualitate (probabil nu explicita), altele insa prezentau dezamagirea in dragoste, despartirile. Amintesc piese precum: “Got the blues”, “Beggin’ Back”, “Black Snake Moan”. Facea si referiri la saracie, la persoanele fara locuinte in piese precum “Match Box Blues” sau “One Dime Blues”. Alte melodii se refereau la inchisori, la viata din spatele gratiilor: “Blind Lemon’s Penitentiary Blues”, “Lectric Chair Blues”.

Blind Lemon Jefferson a murit in 1929 in Chicago din motive neelucidate. Unele suspiciuni aratau ca a fost otravit de un indragostit caruia Lemon ii furase iubita dar cele mai multe indicii duc catre un atac de cord.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>