Trabucul

Trabucul prin definitie este un sul de foi de tutun uscate, fermentate si strinse bine una linga alta. Odata aprins, fumul rezultat poate fi tras in gura si apoi eliberat. De retinut ca trabucul nu se trage in piept precum tigara ci se pufaie. Daca reusiti sa trageti cateva fumuri de trabuc in piept, aveti grija sa fiti undeva lungiti in pat sau intr-o camera bine capitonata pentru ca secundele pina la prabusire sunt limitate, efectul fiind o ameteala incredibila si deloc placuta (efectul difera de la om la om, de la greutate la greutate).

Tutunul pentru trabuc este crescut in cantitati insemnate in tari precum Brazilia, Camerun, Cuba, Republica Dominicana, Honduras, Indonezia, Mexic, Nicaragua, Sumatra, Filipine si Estul Statelor Unite.

Meritul pentru aducerea trabucului in Europa ii este atribuit lui Christofor Columb. Doi dintre oamenii lui Columb: Rodrigo de Jerez si Luis de Torres au descoperit tutunul pentru prima oara la bastinasii de pe insula San Salvador din Bahamas. Mai apoi au gasit culturi prin toate insulele din Caraibe si in cele din urma si in Cuba unde Columb s-a stabilit.

Frunzele de tutun sunt culese si uscate folosind un procedeu prin care acestea sunt eliberate de zaharuri si apa fara a se altera integritatea frunzei. Prima parte a procesului dureaza intre 25 si 45 de zile, in functie de clima zonei dar si de tipul de hambar in care se usuca frunzele. Acest prim procedeu tine cont de soiul de tutun si de culoarea care se doreste pentru frunze, la final.

A doua parte a procesului, fermentatia, reprezinta procesul prin care se usuca frunzele treptat si nu brusc. Temperatura si umiditatea aerului sunt controlate pentru a nu permite frunzelor sa putrezeasca sau sa se dezintegreze. In timpul acestei proceduri de fermentatie apare aroma trabucului. Dupa acest proces se vor selecta frunzele pe categorii de calitate in functie de aspect si printr-un proces de umidificare continua vor fi impaturite si despaturite, inspectate si impaturite la loc pina cind procesur de imbatrinire al frunzelor decurge conform retetei fiecarui producator.

Calitatea incontestabila a unui trabuc rezida inca in priceperea si experienta mesterilor care il fac, deoarece un trabuc de calitate chiar si in zilele noastre este acela facut de mana. Un specialist poate sa faca intr-o zi sute de trabucuri absolut identice ca dimensiuni. Ei tin frunzele umidificate in permanenta si le infasoara cu ajutorul unui cutit special numic “chavetas”. Odata terminat, trabucul este tinut in forme de lemn pina se usuca. Apoi sunt taiate uniform si gata pentru a fi pastrate de pasionati in cutii speciale, timp de decenii chiar, daca temperatura este undeva pe la 21 de grade Celsius si umiditate de 70 %. In acest scop exista un accesoriu numit “umidor”, sub forma unei cutii de lemn cu dispozitiv de mentinere a umiditatii ambientale. Chiar daca un trabuc s-a uscat de tot, el poate fi umezit din nou si folosit, in conditiile in care nu a fost manipulat neglijent si frunzele nu s-au rupt sau dezmembrat. Cu toate acestea, pierderea uleiurilor originale de tutun duce la degradarea gustului produsului.

Exista doua mari companii care domina productia de trabucuri: Altadis – companie din Statele Unite ale Americii care are fabrici in Rep Dominicana si Honduras precum si 50% din Corporación Habanos in Cuba. A doua companie este Swedish Match care produce trabucuri in Honduras, Belgia, Germania, Indonezia, Rep Dominicana, firma producand si alte produse din tutun cum ar fi tutun pentru mestecat, pentru tras pe nas – SNUFF (a nu se confunda cu faina), tutun pentru pipa, chibrituri si brichete.
Ca orice produs din tutun, si trabucul dauneaza sanatatii. Este binecunoscut faptul ca mirosul acestora este detestat de cei care nu se “omoara” dupa aceste produse. Totodata folosirea indelungata duce la o alterare a mirosului gurii drept pentru care utilizatorilor li se recomanda cate un tic-tac. Utilizarea acestora in cantitati ponderate, la ocazii cum s-ar spune, nu afecteaza in mod signifiant sanatatea, dar abuzul poate duce la aceleasi maladii ca si in cazul fumatorilor de tigari: cancer al gurii, al gatului, esofagului, pierderea danturii, etc.
De aceea ideal este pentru cei care agreaza produsul sa il foloseasca doar ca placere si cum placerile in viata sunt putine, totul va fi excelent.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>