John Lee Hooker

Prima data cind am auzit despre John Lee Hooker se intampla cu multi ani in urma cind am auzit piesa “One bourbon, one scotch and one beer”, o piesa de drum lung cum imi place mie sa ii spun, despre un individ care isi ineaca amarul intr-un bar, de dorul iubitei pe care nu a mai vazut-o de doua zile. O voce grava si totusi calda, tipica muzicii blues. Si l-am urmarit….

Nascut in 1917 in familia unui arendas, stilul muzical al lui John Lee Hooker era unic si totodata cel mai apropiat de Delta Blues, unul dintre cele mai vechi stiluri de blues cu originile in delta fluviului Mississippi. Este cel care s-a facut remarcat prin cuvinte rostite pe jumatate in cantecele sale. Desi stilul sau era similar cu Delta Blues, el nu a abordat intru totul acest ritm, piesele sale fiind deseori combinate si cu ritmuri de boogie woogie la pian. Printre cele mai cunoscute piese ale sale amintesc “Boogie Chillen” (1948) si “Boom boom” (1962) pe care o puteti asculta la finele acestui articol.

Tatal sau era predicator si ca atare educatia sa a fost una pur religioasa. Asta pina cind mama sa a divortat si s-a recasatorit cu William Moore, un interpret de blues care i-a facut cunostinta pentru prima data lui John Lee cu chitara. 

Ce a urmat a fost o cariera fulminanta, participarea la cele mai prestigioase festivaluri de gen, patru premii Grammy dintre care ultimul in 2000 pentru intreaga cariera.

Piesele sale au fost preluate si interpretate de mari cantareti ai lumii cum ar fi: AC/DC, ZZTop, Led Zeppelin si multi altii.

A fost introdus in Blues Hall of Fame in 1980 si apoi in Rock and Roll Hall of Fame in 1991, a primit o stea pe faimosul bulevard Hollywood Walk of Fame. 

A aparut in filmul Blues Brothers pe care vi-l recomand cu caldura (atat versiunea din 1980 cu John Belushi cat si cea din 2000 cu John Goodman).

Cele doua piese sus mentionate au ajuns in topul celor mai bune 500 de melodii care au dat forma Rock and Roll’ului, iar piesa “Boogie Chillen” a fost inclusa in topul care contine melodiile secolului.

O personalitate uriasa a genului, un solist care merita ascultat, inteles si colectionat.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>