Blues in the night

Traian, cu al sau post despre Festivalul de Jazz de la Montreux, mi-a adus aminte de cat de mult am putut sa ma enervez cand un foarte bun prieten care locuieste de cativa anisori in Canada, mi-a trimis anul trecut foarte multe poze de la Montreux Jazz Festival 2008. M-am zgariat pe fata cu promisiunea ca prima pensie am s-o folosesc pentru un bilet de avion dus-intors in iulie, la Montreux. Dar nu pot sa ma gandesc la jazz (si implicit la blues) fara sa ma gandesc si la Katie Melua, pe care eu o consider una dintre cele mai mari voci ale jazz-ului contemporan.

Katie Melua s-a nascut in Georgia, insa dupa numai cativa ani s-a mutat cu familia la Belfast, in Nordul Irlandei, oportunitate datorata profesiei tatalui ei, aceea de chirurg cardiolog. A urmat aici o scoala catolica si dupa o scurta perioada s-a mutat in capitala engleza, in South East London. Aici studiaza la Brit School for Performing Arts, iar la 19 ani se apuca de scris cantece. In 2003 isi lanseaza primul album de debut, ‘Call Off the Search’, abordand un stil eclectic intre pop, blues si jazz, avand o voce aparte, care o proiecteaza in topul artistilor britanici ai momentului. Urmeaza concerte live si aparitii la multe happening-uri cu audiente foarte mari. Devine artista favorita in SUA si UK si este in topuri si in alte tari din Europa. Regina Angliei ii acorda ei si familiei sale cetatenia oficiala de britanici. In 2005 apare ‘Piece By Piece’, al doilea album semnat de Katie. In acelasi an a fost proclamata “Best Selling Female Artist in Britain” vanzand peste 1 milion de albume.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>